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Question: May a judge conduct settlement conferences in cases where the judge is also 
the assigned trial judge? 
 
 
 
Opinion: A judge may, with the consent of the parties, confer separately with the 
parties and their lawyers in an effort to mediate or settle matters pending before the judge. 
Canon 3(B)(7)(a)(iii)(e). Trial judges conducting settlement conferences in their own cases 
must, however, have a heightened awareness of the appearance that the parties might feel 
improper pressure to settle or that the judge will no longer be impartial if the case fails to 
settle. 

Some guidelines for settlement conferences include: 

(1) Before beginning the settlement conference, the parties’ request for and consent 
to participation by the trial judge should be established either in writing or 
on record. 

(2) Sensitivity to the appearance of impropriety must always be a consideration for 
the judge. In all cases, the judge should be aware that recusal may be required 
if the case fails to settle and the judge has learned information during the 
conference that might undermine objectivity or create the appearance of 
impropriety. In each instance, the judge should ask whether a reasonable 
person, with knowledge of all the circumstances of the conference, would 
question continued impartiality by the judge. 

(3) The concerns about the appearance of impropriety mentioned above may be 
heightened in cases where the judge, not the jury, will decide the case. Courts 
are divided on the question of whether, if settlement efforts fail in such a 
case, the judge must recuse from further participation in the matter. One state 
supreme court has held that the judge must recuse if a party requests it.1  
Another state supreme court has held that recusal is automatic by virtue of 
participation in settlement negotiations.2  Courts in four other states have not 
required automatic disqualification, leaving the decision to the individual 
judge to determine whether continued involvement would lead to an 

 
1 Schellin v. N. Chinook Irrigation Ass’n, 848 P.2d 1043, 1045 (Mont. 1993) (holding that the judge should 
have recused himself after participating in settlement negotiations between the parties); Shields v. Thunem, 
716 P.2d 217, 219 (Mont. 1986) (“[W]here a judge is to be the trier of fact, and he participates in pre-trial 
settlement negotiations which subsequently fail, he should, upon request, disqualify himself from sitting as 
the trial judge.”). 
2 Timm v. Timm, 487 A.2d 191, 204 (Conn. 1985) (“When a judge engages in a pretrial settlement 
discussion in a court case, he should automatically disqualify himself from presiding in the case in order to 
eliminate any appearance of impropriety and to avoid subtle suspicions of prejudice or bias.”). 



 

appearance of impropriety and bias.3  The Alaska Supreme Court has not 
addressed this issue. 

(4) Although the judge may explain the law to the parties, the judge should not state 
how he or she intends to rule on disputed legal issues. 

(5) Particular care should be taken in cases involving unrepresented parties. The 
judge should consider the possibility of recording all discussion in order to 
resolve any later dispute about statements made during the course of 
negotiations. 

(6) Many of the above concerns do not arise where judges share settlement 
conference work in a way that reduces or eliminates the need for assigned 
judges to conduct their own settlement conferences.  

 
3 Sinahopoulos v. Villa, 224 A.2d 140, 142 (N.J. Super. 1966) (“[T]he mere fact that the judge participated 
in a pretrial conference with a view to possible settlement of the case does not and should not indicate 
prejudgment.”). 
 
In re Estate of Sharpley, 653 N.W.2d 124, 129 (Wisc. 2002) (disqualification required “[w]hen a judge 
determines that, for any reason, he or she cannot, or it appears he or she cannot, act in an impartial 
manner…The determination of a basis for disqualification here is subjective.”). 
 
Enterprise Leasing Company v. Jones, 789 So.2d 964, 968 (Fla. 2001) (“A judge is presumed by law to be 
unbiased and unprejudiced.  A mere allegation of bias without a specific factual showing in support is 
insufficient to require disqualification.”). 
 
Home Depot, U.S.A., Inc. v. Saul Subsidiary I Ltd., 159 S.W.3d 339, 341 (Ky. App. 2004) (holding that a 
trial judge is not required to recuse after conducting mediation). 


